Wat kost een psycholoog eigenlijk? 

psychologische hulpverlening

We leven in een stressvolle maatschappij waarin er een hoop van ons wordt verwacht. En sinds de opkomst van de social media is dat alleen maar erger geworden. Alles moet perfect lijken. Het perfecte huis, de perfecte relatie, het perfecte kind etc. Maar niet alles in het leven verloopt altijd perfect. Tegenslagen horen bij het leven. En soms zijn die tegenslagen zo indrukwekkend dat je hulp van een psycholoog nodig hebt om de juiste koers in het leven weer te vinden. Maar wat kost een psycholoog? En krijg je geestelijke hulpverlening ook vergoedt? Dat lees je hier in deze blog.

Psychologische hulpverlening 

Er kunnen diverse problemen in je leven zijn waarvoor je psychologische hulpverlening nodig hebt, een relatie breuk tussen partner of familieleden, neerslachtigheid, angst en paniek, stress klachten. De lijst aan hulpvragen waarvoor je bij de psycholoog terecht kunt zijn eindeloos. Tegenwoordig is een psycholoog bezoeken net zo gewoon geworden als een huisarts bezoek. 

Men schaamt zich er steeds minder voor en dat is ook terecht. Het is juist heel erg fijn dat geestelijke hulpverlening toegankelijker is geworden. En in onze stressmaatschappij is dat ook helemaal geen overbodige luxe.  

Mentale problemen

Psychologische hulpverlening 

Allemaal leuk en aardig maar voordat je een afspraak maakt bij een psycholoog wil je natuurlijk wel weten wat het allemaal kost. Hier is niet eenvoudig een resoluut antwoord op te geven omdat je nu eenmaal tariefverschillen hebt. De ene psycholoog vraagt meer dan de ander. Je moet een psycholoog ook niet uitzoeken op het uurtarief maar of je een klik hebt. Dat is belangrijk. 

Wat ook belangrijk is om te weten is dat niet alleen de vraag, wat kost een psycholoog belangrijk is, maar ook of het vergoed wordt ja of nee. Hier hangen namelijk nogal wat haken en ogen aan. In principe is het zo dat psychologische hulp vergoed wordt mits je door bent verwezen door de huisarts.  

Er is echter ook psychologische hulpverlening te vinden die niet vergoed wordt door de verzekering. Een voorbeeld hiervan is een lifecoach die je helpt bij het herstellen van een burn-out of bepaalde trainingen om van angst en paniek klachten af te komen. 

Belangrijk dus om op voorhand goed te kijken of de kosten voor de psycholoog vergoed worden ja of nee. 

vergoeding psycholoog

Wees kritisch 

Wanneer je gebruik gaat maken van de diensten van een psycholoog is het niet alleen belangrijk om te weten wat kost een psycholoog, maar het is belangrijk dat het vertrouwen tussen jou en de hulpverlener goed is. Vertrouwen is de basis voor alle hulpverlening. Als de klik niet daar is, zul je jezelf minder makkelijk blootgeven. 

En het kan ook gebeuren dat je in behandeling bent bij een psycholoog en je merkt dat de klik er niet is. Dat is heel vervelend maar het is wel verstandig om dit eerlijk aan te geven. Niemand is erbij gebaat, ook de psycholoog in kwestie niet, dat je daar niet eerlijk over durft te zijn. Het gaat er namelijk uiteindelijk om dat jij de zorg krijgt die je nodig hebt.  

Psycholoog

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *