Wat is mindset en hoe verander je die?

zelfliefde

Mindset, waarschijnlijk heb je die kreet al heel vaak gehoord. Tegenwoordig is er steeds meer aandacht voor mentale gezondheid en de mindset is daar een belangrijk onderdeel van. Misschien heb je je weleens afgevraagd, wat is mindset en hoe verander je die? Heb je daar invloed op? In deze blog lees je alles over mindset en welke invloed dit heeft op je leven. Daarnaast lees je ook hoe je mindset bepaald wordt en of je deze kunt veranderen, en hoe je dit dan kunt doen. 

Wat is mindset? 

Het woord mindset klinkt een beetje vaag en dat is het ergens ook wel een beetje. Maar heel simpel uitgelegd op de vraag, wat is mindset, dat is het denk en gedragspatroon van de mens. Per persoon is het heel erg verschillend hoe dit denk- en gedragspatroon eruitziet. De een heeft een positievere mindset dan de ander. Gelukkig is dit wel iets wat je kunt trainen. 

plannen

Wat doet je mindset precies? 

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is het antwoord op de vraag, wat is mindset, dat de mindset dus je denk en gedragspatroon behept. En de mindset heeft daardoor heel veel invloed op je leven en levenskwaliteit. Mindset zit ‘tussen de oren’ maar heeft heel veel gevolgen op de rest van je leven. Je acties, je handel en wandel. 

Als je bijvoorbeeld bepaalde doelstellingen in het leven hebt, dan is een juiste mindset daarbij heel erg belangrijk. Stel dat je heel graag sportiever wilt worden, dan zul je een sterke mindset nodig hebben om die doelstellingen te halen. Een negatieve mindset zal ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld na flink wat spierpijn de volgende keer geen zin meer hebt om te sporten. 

negatieve mindset

Hoe verander je je mindset? 

Je mindset zit dus tussen de oren en je hebt zelf de mogelijkheid om die te veranderen. Dit vergt natuurlijk wel oefening. Het is niet iets wat je even in een oogwenk veranderd. Eigenlijk begint het met de juiste motivatie te vinden om een bepaalde doelstelling in je leven te behalen. Als je bijvoorbeeld wilt afvallen moet je dat echt voor je gezondheid doen en niet voor een ander. 

Het kan helpen om een plan te maken op papier. Een plan waarin je bepaalde afspraken met jezelf maakt. En ook de stappen beschrijft hoe je je doelstelling wilt halen. Als je merkt dat je verslapt in je gedrag en motivatie kun je dit plan er weer bij pakken en voor jezelf weer even helder krijgen waarvoor je het wilde doen. 

tips veranderen mindset

Meditatie en andere oefeningen 

Vaak is het zo dat men doelen wil stellen in het leven maar dat er dan dingen gebeuren waardoor je weer van die doelen afgehaald wordt. Denk aan nare omstandigheden zoals ziekte of overlijden van een dierbare of een plotseling ontslag. Het kunnen ook minder dramatische dingen zijn die je uit je balans trekken.  

Mediteren of yoga oefeningen of mindfulness kan je dan helpen om weer in balans te komen en de juiste mindset er weer bij te pakken. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *