Waarschijnlijk heb je er weleens van gehoord dat stellen in relatietherapie gaan omdat hun relatie even minder lekker loopt. Relatietherapie heeft de laatste jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Vroeger heerste er een taboe op het zoeken van professionele hulp. Dit werd vaak als falen ervaren. Nu weet men gelukkig wel beter en is het zoeken van hulp geen falen meer. Het zoeken van professionele hulp zorgt er juist voor dat je mogelijk je relatie van de ondergang weet te redden. In deze blog lees je alles over relatietherapie en het nut hiervan.
Wat is een relatietherapeut?
Een relatietherapeut is een professionele hulpverlener die gespecialiseerd is op het gebied van relatie problemen. De relatietherapeut weet precies hoe hij/zij stellen moet begeleiden in hun zoektocht naar een oplossing voor de relatieproblemen. Relatietherapie is dus echt specifiek alleen maar geschikt bij relationele problemen.
Heeft relatietherapie zin?
De grootste vraag voor stellen waarvan de relatie niet helemaal soepel meer verloopt is of relatietherapie wel zin heeft. Maar het resultaat is niet alleen afhankelijk van de kwaliteit van de therapie, het heeft namelijk grotendeels met de motivatie van de stellen te maken die deelnemen aan de relatietherapie. Als de motivatie beperkt is zijn de resultaten ook niet goed.
Regelmatig komen stellen ook tot de conclusie tijdens de therapie dat de relatie niet meer te redden valt en dat het beter is om de relatie te beëindigen. Dat is natuurlijk altijd een hele pijnlijke beslissing maar het is wel belangrijk om hier rekening mee te houden. Men gaat natuurlijk niet zo snel in relatietherapie, dan is er al een hoop aan de hand voordat je die stap neemt.
De kosten van relatietherapie
Relatietherapie is over het algemeen niet goedkoop. Therapie in het algemeen is best prijzig maar gelukkig valt de meeste psychologische zorg onder de basisverzekering, mits het eerstelijns psychologische zorg betreft. Relatietherapie valt hier helaas niet onder en wordt daarom niet vergoedt vanuit de basisverzekering.
Toch zijn er nog wel mogelijkheden vanuit de aanvullende verzekeringen. Deze mogelijkheden zijn wel beperkt dus het is een kwestie van goed oriënteren bij zorgverzekeraars wat ze wel en niet vergoeden vanuit het aanvullende pakket. Als het namelijk mogelijk is om het vergoedt te krijgen vanuit de aanvullende verzekering dan is dat natuurlijk enorm welkom.
Maar kijk niet alleen naar het kostenplaatje van de relatietherapeut, zorg ervoor dat je een therapeut kiest die bij je past en waar je een goed gevoel bij hebt. Dat is erg belangrijk.
In het kort samengevat
Op de vraag, wat is relatietherapie is het antwoord vrij simpel, een professional die stellen kan helpen bij relatieproblemen. Belangrijk is wel dat beide partners gemotiveerd zijn om de therapie aan te gaan, als dit niet het geval is dan heeft relatietherapie op voorhand natuurlijk weinig nut. Relatietherapie brengt je in staat om je relatie eerlijk onder de loep te nemen.
Zo kun je hopelijk ontdekken waar jullie problemen precies liggen en op die manier samen met de therapeut kijken hoe je deze problemen samen kunt oplossen.