Wat is cognitieve psychologie?

Schaamte mentale gezondheid

Tegenwoordig is het niet meer echt een schaamte om te praten over mentale gezondheid. Gelukkig maar, de tijd dat mensen in een gesticht werden gedumpt omdat ze psychische problemen hebben ligt gelukkig ver achter ons. Tegenwoordig kun je voor bijna alles wel een therapie vinden. Daardoor komen er ook wel termen voorbij waarvan je denkt, wat is dat? Zo heb je ook cognitieve psychologie. Op de vraag, wat is cognitieve psychologie kun je in deze blog een antwoord vinden. Lees snel verder! 

Wat is cognitieve psychologie? 

Ons menselijk brein zit heel bijzonder in elkaar. Het menselijk brein is in staat om gebeurtenissen positief of negatief in ons brein op te slaan en kan ze op een later moment ook weer tevoorschijn toveren. Alleen kan het soms ook zo zijn dat deze gebeurtenissen op een later moment juist voor problemen kunnen zorgen.  

De hersenen kunnen aan bepaalde herinneringen of gebeurtenissen emoties koppelen en vandaar uit wordt ook het gedrag aangestuurd wat kan leiden tot bepaalde klachten zoals somberheid, piekeren, angst of verslavingsproblematiek. Alle processen vanuit de hersenen die hierbij betrokken zijn worden ook wel de cognitieve functies genoemd. 

Op de vraag, wat is cognitieve psychologie is het antwoord dus eigenlijk vrij simpel, een psycholoog die verstand heeft van de cognitieve functies van de mens en die ook weet hoe je bepaalde patronen kunt doorbreken.  

cognitieve psychologie

Cognitieve gedragstherapie 

Wanneer iemand met angst en paniekaanvallen kampt of andere klachten zoals verslavingsproblematiek of enorm veel piekert is cognitieve gedragstherapie vaak een van de meest gebruikte methodes om het probleem op te lossen. Door cognitieve gedragstherapie te volgen kun je inzicht krijgen waar de problemen door getriggerd worden en hoe je hiermee om kunt gaan. 

Cognitieve gedragstherapie is geen tovermiddel om alle psychische problemen even gemakkelijk op te lossen. Voor de persoon in kwestie betekent het vaak hard werken. Inzicht krijgen in je gedragspatronen en hiermee actief aan het werk gaan is niet gemakkelijk. Dat kost veel doorzettingsvermogen en ook moed! 

Als je je dus afvraagt wat is cognitieve gedragstherapie dan zul je al gauw ontdekken dat dit een hele belangrijke vorm is van psychologische hulpverlening. Door het volgen van cognitieve gedragstherapie kan iemand de regie over zijn/haar leven, denken en handelen weer terug krijgen.  

Professionele hulpverlening

Professionele hulpverlening 

Wanneer je op zoek gaat naar een cognitieve gedragstherapie is het altijd erg belangrijk dat je niet met de eerste de beste hulpverlener in zee gaat. Helaas zijn de wachttijden voor de Geestelijke Gezondheidszorg (GGZ) al jarenlang een pijnlijk onderwerp van discussie, maar er zijn ook prima eerstelijns psychologen te vinden waar geen wachtlijst voor telt.  

Tegenwoordig zie je door de noodzaak aan geestelijke hulpverlening ook steeds meer wildgroei ontstaan. Mensen die zich zomaar lifecoach noemen of therapeut, maar een erkende psycholoog heeft een jarenlange studie gedaan om mensen te helpen en te begeleiden. Dat leer je niet in een kleine korte cursus van een paar middagjes.  

Neem daarom goed de tijd om een psycholoog te vinden waarbij je op je gemak voelt. Eventueel kun je je huisarts hierbij om hulp vragen.

Cognitieve gedragstherapie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *