Verander je gedachtegang

Positieve gedachtegang

Je gedachten kunnen je maken of breken. Die uitspraak heb je misschien weleens vaker gehoord maar dat is ook echt waar. Een profvoetballer is niet door het talent alleen doorgebroken als profvoetballer, maar hij/zij is ook doorgebroken door een onophoudelijk geloof in eigen kunnen. Overtuigd zijn van wie je bent en wat je kan is belangrijk om bepaalde doelstellingen te halen in het leven. Dit wordt ook wel ‘mindset’ genoemd. Maar wat is mindset nu precies? Heb je hier invloed op en wat doet het allemaal? Dat lees je hier in deze blog 

Wat is mindset? 

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is mindset eigenlijk de innerlijke motivatie, gedachten en gevoelswereld. Eigenlijk kun je het ook wel vergelijken met het stemmetje wat je soms van binnen hoort. Iedereen heeft dat weleens gehad. Een stemmetje dat zegt, jij kan dit! Of juist andersom, jij kan dit niet.  

Mindset is dus heel erg belangrijk. Wanneer je een negatieve mindset hebt zul je ervaren dat het leven veel zwaarder is dan wanneer je een positieve mindset hebt. Het glas is dus halfvol of halfleeg. Daar kun je het mee vergelijken. Het is de visie hoe je tegen bepaalde zaken aankijkt en indirect bepaald de mindset ook jouw acties en keuzes die je maakt. 

Positieve mindset

Mindset veranderen 

Nu je de antwoord op de vraag, wat is mindset weet, is de volgende vraag of je de mindset ook kunt veranderen? Een kort maar krachtig antwoord, ja dat kan! Het vergt alleen wel oefening en geduld. Het veranderen van je mindset is niet iets dat je even in een handomdraai voor elkaar gaat krijgen. Wanneer je je mindset wilt gaan veranderen is het verstandig om dit in kleine stapjes te doen. 

Hoe kun je dan je mindset veranderen? Er zijn een aantal manieren waarop je dit kunt bereiken. Een hele handige manier is om je mindset te veranderen is om een stappenplan te maken. Je pakt een papier en daarop schrijf je je doelstelling. Wat wil je bereiken en hoe denk je dit te gaan doen. Zet je acties die je erbij wilt doen op papier. 

Door je doelstellingen uit te schrijven op papier wordt het tastbaar. Hang dit papier op. Want mocht er een moment komen dat je het moeilijk krijgt kun je weer naar het papier kijken je motivatie weer even helemaal helder en scherp krijgen. Op die manier kun je je mindset weer de goede kant op zetten als het allemaal even tegen zit. 

Mindset

Verander je gewoontes en leef bewust 

Als je je mindset wilt gaan veranderen is het heel erg belangrijk dat je je gewoontes gaat veranderen. Bepaalde gewoontes zorgen ervoor dat we de negatieve dingen in ons leven niet kunnen beïnvloeden. En daarmee houd je dan een negatieve mindset in stand. 

Wanneer je een positieve mindset wilt is het ook belangrijk dat je investeert in je lichaam en je gezondheid. Doe alles met een bepaalde mate van bewustzijn. Als je eet doe dit dan met zorg en liefde. Geniet van de mensen en dierbaren om je heen en pak momenten voor jezelf waar je tot rust kunt komen.  

Gewoontes veranderen

3 gedachten over “Verander je gedachtegang”

  1. Pingback: Wat is cognitieve psychologie? - Praktische Psychologie

  2. Pingback: Wat is mindset en hoe verander je die? - Praktische Psychologie

  3. Pingback: Wat kost een psycholoog eigenlijk?  - Praktische Psychologie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *