Relaties

Het leven kan soms best chaotisch zijn. Dit kan komen doordat er veel dingen tegelijk spelen. Maar hoe zorg je ervoor dat je de balans behoudt in de verschillende rollen die je vervult? Als mens heb je nou eenmaal verschillende rollen. Denk hierbij aan: rollen als moeder of vader, partner, vriend of vrienden en je huisdieren. Wanneer er in deze rollen op een bepaald moment veel van jou wordt verwacht kan dit stress opleveren. Maar hoe ga je hier nou eigenlijk mee om?

Maak een lijstje

Het maken van lijstjes geeft mensen een beter overzicht van wat er gedaan moet worden. Dit kan een hele hoop rust in iemand hoofd geven. Maak voor deze stap een lijstje. Zet op dit lijstje wat er gedaan moet worden en voor wie je dat moet doen.

Juiste volgorde

Sommige dingen hebben meer prioriteit in het leven dan andere dingen. ZEt de rollen op volgorde van belangrijkheid. Goed of fout is hierbij niet aan de orde. De ene hecht meer waarde aan zijn kinderen en de ander meer aan zijn werk. Het is net waar jij waarde aan hecht.

Haalbaarheid

Het liefst wil je dat alles soepel verloopt en haalbaar is. Zet deze gedachten gauw uit je hoofd. Realiseer je dat het niet haalbaar is om altijd elke rol voor 100% te kunnen doen! Dit levert onnodige stress op en dat is juist iets wat we willen voorkomen.

Accepteren

Is er al een planning gemaakt dan is het beter om je hierbij neer te leggen. Proberen kan zeker geen kwaad en hulp aan andere mensen vragen ook niet. En als het niet lukt stel jezelf dat altijd de vraag, wat is het ergste wat er kan gebeuren?

Geef het aan

Als het allemaal echt teveel wordt voor je is het goed om hierover met andere in gesprek te gaan. Zij willen tenslotte niet dat je strak eindigd met een burnout. Praat erover! En misschien komen zij nog met een oplossing of er word hulp aangeboden.

 

Vragen? Neem dan contact met ons op.