PTSS psychologie veilig vanuit huis

PTSS therapy

Als je al langere tijd niet goed in je vel zit, is professionele begeleiding aan te raden. Als je een schokkende gebeurtenis hebt meegemaakt, is dat zelfs noodzakelijk, tenzij jouw klachten na enige tijd weer afnemen. De online psycholoog geeft PTSS therapie op afstand, zo ben je flexibel in waar je therapie volgt.

Rust en begrip

Kort na een schokkend voorval is het belangrijk dat je rust neemt en krijgt. Je hebt tijd nodig om te herstellen van wat je hebt meegemaakt of gezien. Het is ook van groot belang dat de mensen om je heen daar begrip voor hebben. Het kan je helpen om erover te praten maar dat hoeft niet direct. Vaak is het ook te heftig en te vers, en heeft het tijd nodig om te beseffen wat er nou precies is gebeurd. Als dat ook voor jou geldt, zullen anderen dat moeten accepteren. Jouw herstel staat voorop. Wat daarbij kan helpen, is om je dagelijkse leven weer stap voor stap op te pakken.

PTSS therapie voor jou?

Na verloop van tijd blijkt in hoeverre je bent beschadigd door het voorval en hoe je daar mee omgaat. Als je na langere tijd nog steeds snel geëmotioneerd raakt, gespannen bent of slecht slaapt, lijkt het verstandig een behandeling te laten starten. Dit is niets om je voor te schamen. Ieder mens heeft zijn grens en met het meemaken van een schokkende gebeurtenis ga je daar vaak overheen. Een posttraumatische stress stoornis (PTSS) is ook absoluut iets om niet te onderschatten. Als je er na langere tijd nog steeds niet over kan praten is dat een teken aan de wand. Dat geldt ook als je er wel over praat maar op een afstandelijke manier. Het lijkt er dan op dat je gedachten aan het voorval en de bijbehorende emoties ver weg bij je vandaan wilt houden.

Behandeling van PTSS
Een posttraumatische stress stoornis kan op diverse manieren worden behandeld. Welke behandeling bij jou past, hangt van een aantal dingen af. Denk hierbij aan de aard van de gebeurtenis, de frequentie waarin deze heeft plaatsgevonden, jouw voorgeschiedenis en andere persoonlijke factoren. In sommige gevallen is het verstandig te beginnen met medicijnen om bepaalde klachten te verminderen. Vaak kan de PTSS  therapie meteen worden gestart. 

Therapeutische behandeling van PTSS vindt soms plaats in de vorm van groepstherapie. Lotgenoten kunnen elkaar in een groep over en weer ondersteunen. Soms is er in een groep te weinig mogelijkheid om veel tijd te besteden aan wat jij hebt meegemaakt. De emoties die het oproept krijgen dan ook de weinig kans om zich te openbaren. In dat geval is individuele therapie beter. Jouw behandelaar kan goed inschatten welke vorm past bij jouw persoonlijke situatie. Het spreekt ook voor zich dat juist de individuele therapie ook online kan plaatsvinden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *