Opvoedingsproblemen, je psycholoog kan helpen!

Problemen opvoeding

Opvoeden is geen gemakkelijke taak. Iedere ouder kan dit beamen en herkent zich erin. Nu is het ene kind het andere natuurlijk niet. Sommige ouders hebben een kind dat heel veel aandacht vraagt en zorg en de ander heeft kind dat heel gemakkelijk is en goed luistert naar de ouders. Maar helaas is er ook een grote groep ouders die met regelmaat met de handen in het haar zitten om het gedrag van hun kind. En dan wordt opvoeden problematisch. In dat geval kan een psycholoog helpen om psychotherapie voor kinderen te geven. Hier lees je er meer over. 

Opvoeden is niet makkelijk 

Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen is opvoeden geen gemakkelijke taak. Als ouder zijnde doe je je best maar je krijgt geen handleiding van jouw kind meegeleverd bij de geboorte. Het is ontdekken wat de beste aanpak is. Maar hoe je ook je best doet, soms is er meer aan de hand en kan het heel verstandig zijn om een psycholoog te raadplegen.  

Een psycholoog kan namelijk onderzoeken wat de achtergrond is van het gedrag van het kind. Soms kan psychotherapie voor kinderen een hele goede oplossing zijn om ongewenst gedrag te behandelen. Maar die diagnose kan alleen een psycholoog stellen. Als psychotherapie voor kinderen niet genoeg is en er is medicatie nodig dan kan de kinderpsychiater mee kijken voor advies. 

Opvoeden is niet makkelijk 

Gedragsproblemen en stoornis in het autistisch spectrum 

De ontwikkeling van een kind van de conceptie tot geboorte en de verdere ontwikkeling is een complex proces. Een kind is gebaard bij structuur, rust en veiligheid. Soms kunnen er biologische oorzaken zijn aan bepaalde stoornissen zoals ADHD, PDD NOS maar dit kan ook getriggerd worden door een onstabiele, onveilige omgeving voor een kind. 

Er zijn meerdere oorzaken te bedenken waarom een kind last kan krijgen van gedragsproblemen. Soms is het een schreeuw om aandacht, negatieve aandacht is ook aandacht. En elk kind heeft weleens een moeilijke fase. Als een kind een moeilijke fase heeft hoe je echt niet direct in de auto te springen op weg naar de psycholoog.  

Maar wanneer de gedragsproblemen structureel worden kan dit heel veel invloed hebben op het hele gezin. Als dit zo is, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er adequate hulp komt. De eerste stap die hiervoor gezet moet worden gaat via de huisarts. De huisarts kan een voorzichtige inschatting maken wat er nodig is qua hulpverlening. 

Therapie voor kinderen

Psychotherapie voor kinderen

Wanneer je door bent gestuurd naar de psycholoog dan kan hij/zij gaan onderzoeken wat er aan de hand is met jouw kind. Waar komt het gedrag vandaan? En hoe is dit op te lossen? Psychotherapie voor kinderen is een goede methode om afwijkend gedrag te behandelen. De psycholoog is getraind om met kinderen te werken en te communiceren op hun leeftijd en niveau. 

Het is belangrijk om een goede psycholoog te vinden waarbij je kind zich ook op het gemak voelt. Wacht ook niet te lang met het zoeken naar hulp. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt om ongewenst gedrag aan te pakken. 

Lastige kinderen

1 gedachte over “Opvoedingsproblemen, je psycholoog kan helpen!”

  1. Pingback: Wat is cognitieve psychologie? - Praktische Psychologie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *