Hulp bij psychische problemen

mentale problemen

Wanneer je last krijgt van psychische problemen dan is het heel erg belangrijk dat je hier op tijd hulp voor zoekt. Als je te lang wacht met het vinden van hulp worden de klachten vaak alleen maar erger. Een behandeling psychische problemen is daarom ook heel erg belangrijk want zo voorkom je dat de klachten erger worden. In deze blog lees je alles over hulp bij psychische problemen en hoe je hulp krijgt bij psychische problemen.  

Behandeling psychische problemen?

Wanneer je te kampen krijgt met psychische problemen dan is dit natuurlijk heel erg naar en dat heeft vaak effect op alle gebieden van je leven. Of het nu gaat om piekeren, stress of een traumatische ervaring, een goede psychologische behandeling is cruciaal om de rust in je leven weer terug te pakken. 

Naar de huisarts

Voor een behandeling psychische problemen aan te vragen is het belangrijk om eerst naar de huisarts te gaan om daar jouw problemen te bespreken. De huisarts is in eerste de plaats de aangewezen plek om je problemen mee te bespreken. De huisarts kan dan namelijk een inschatting maken of er een verwijzing nodig is ja of nee.

Als je zonder verwijzing naar de psycholoog gaat zul je helaas de kosten ook zelf moete betalen en dat is natuurlijk een duur grapje. Daarom is het altijd belangrijk om eerst naar de huisarts te gaan. Met een verwijzing op zak heb je de keuze om je aan te melden bij de GGZ of je benadert een eerstelijns psycholoog. 

goede psycholoog

Welke behandeling psychische problemen?

Er zijn diverse behandeling mogelijk bij psychische problemen. De meest voorkomende behandeling is cognitieve gedragstherapie. Deze therapie is gericht op het verkrijgen van inzicht in bepaalde denk en gedragspatronen en hoe deze invloed hebben op de psychische klachten. Zodra de psycholoog samen met de cliënt deze patronen in kaart heeft kan het probleem aangepakt worden.

Als je weet waar je valkuilen liggen dan kun je door middel van gerichte oefeningen krijgen om te leren omgaan met de psychische beperking. Zo kan iemand met een angststoornis door middel van cognitieve gedragstherapie ontdekken waarom de angst de overhand heeft gekregen en door middel van een bepaalde techniek ‘exposure’ te ervaren dat er niks gebeurt. 

Bij exposure is het zo dat je de angst gaat opzoeken. Als je bijvoorbeeld heel erg bang bent voor de winkel dan ga je leren om toch de winkel in te gaan en te ervaren dat er niks in de winkel gebeurt als je een paniekaanval krijgt. Door deze oefeningen iedere keer te herhalen ga je steeds meer ervaren dat er niks gebeurt en dat je niet dood gaat aan de paniekaanval.

psychische problemen

Zoek goede hulp

Het is belangrijk om goede hulp te zoeken. Als je bijvoorbeeld een psycholoog hebt gevonden maar het klikt niet, dan is het echt belangrijk om een andere psycholoog te zoeken. Een vertrouwensband met de psycholoog die je behandeld is cruciaal. Wanneer je het gevoel hebt dat dit niet goed voelt dan moet je echt op zoek naar een andere psycholoog.

angst exposure

3 gedachten over “Hulp bij psychische problemen”

  1. Pingback: Opvoedingsproblemen, de psycholoog kan helpen!  - Praktische Psychologie

  2. Pingback: Verander je gedachtegang  - Praktische Psychologie

  3. Pingback: Wat is cognitieve psychologie? - Praktische Psychologie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *