Werk vinden als je een handicap hebt, lijkt soms een hele opgave op de zeer competitieve arbeidsmarkt. Zelfs als je weet dat de meeste werkgevers gewoon werknemers willen die over de juiste vaardigheden beschikken. Sommige werkgevers zijn echter nog steeds niet zeker over het aannemen van mensen met een handicap.
De waarheid is dat er zeker vacatures voor mensen met een handicap zijn. Er is namelijk door de overheid een banenafspraak gemaakt om mensen met een handicap te ondersteunen bij het zoeken naar werk.
De banenafspraak en het doelgroepregister
Speciaal voor personen met een ziekte of handicap is er het doelgroepregister. Dit is een register waar mensen met een arbeidsbeperking in op zijn genomen. Dit register helpt bij de banenafspraak, waarbij het kabinet, de werkgevers en -nemers tot een akkoord zijn gekomen om meer banen voor hen te creëren.
Iedereen die als (potentieel) werknemer in dit doelgroepregister opgenomen wil worden, dient dit via de UWV te doen. Een werkgever die graag kansen voor mensen met een arbeidsbeperking wil creëren, kan dan in het werkgeversportaal nagaan of een sollicitant, uitzendkracht of werknemer in dit doelgroepregister is opgenomen.
Een financiële compensatie van de UWV
De werkgevers die iemand met een ziekte of handicap in dienst nemen, kunnen daar vaak een (financiële) compensatie van de UWV en van de gemeente voor ontvangen. Op werk.nl kun je als werkgever vacatures voor medewerkers met een arbeidsbeperking aanmelden. Werk.nl is de eigen website van het UWV, die in samenwerking met gemeenten tot stand komt. Veel werkgevers weten helaas niet van het bestaan van de UWV compensatie. Maar als een sollicitant met een handicap, kun je de werkgever daar natuurlijk wel attent op maken!
Jezelf in de markt zetten
Je hebt als iemand met een handicap vaak dezelfde vaardigheden als anderen die solliciteren. Maar misschien heb je nog meer dingen te bieden. Denk daarom goed na over wat jij als persoon met een arbeidsbeperking naar jouw werk meeneemt. Als de onderstaande voorbeelden op jou van toepassing zijn, overweeg dan om ze aan je cv en sollicitatiebrief toe te voegen. Of als alternatief om ze in je sollicitatiegesprek te benoemen.
- De beste praktijken. Wanneer een werkgever iemand met een handicap in dienst neemt, dan kunnen zij veranderingen op het werk aanbrengen die iedereen helpt. Zo profiteert iedereen bijvoorbeeld van het gemak van automatische deuren.
- Het begrip. Jij weet hoe je met mensen om moet gaan die het moeilijker met onder meer bewegen, leren, praten met anderen et cetera hebben.
- Het respect. Je kunt jouw (potentiële) werkgever helpen het publiek te laten zien dat ze alle mensen verwelkomen. En dat zij dus niet twijfelen aan de waarde die mensen met een handicap op de werkplek hebben.
- Het probleemoplossend vermogen. Je weet problemen op te lossen en uitdagingen aan te gaan. Dat heb je in de praktijk al laten zien door de situatie waarin je zit.
- Het vinden van nieuw talent. Het aannemen van meer mensen met een handicap kan een werkgever helpen wanneer deze niet genoeg werknemers kunnen vinden.
Na het vinden van een baan
Uiteindelijk is het zo dat als je weet waar jij goed in bent en hoe je dit aan anderen vertelt, je al op de goede weg bent. Vind de juiste werkgevers, vraag om de hulp die je nodig hebt en blijf positief! Krijg zo de baan die je helpt bij het bouwen aan de toekomst.
Als je daarna als een nieuwe werknemer aangenomen wordt. Zorg er dan voor dat alles ook goed bij die baan werkt. Houd daarvoor een open geest en werk optimaal met je werkgever samen. Om er zo zeker van te zijn dat de baan goed bij je blijft passen.