Als je kind hulp nodig heeft 

Psychotherapie voor kinderen

Psychologische problemen kunnen op alle leeftijden voorkomen. En het is lastig wanneer je kind vastloopt in zijn/haar ontwikkeling door psychologische problemen. Als ouder zijnde wil je natuurlijk altijd dat het goed gaat met je kind, daar doe je je uiterste best voor maar soms heb je toch de hulp van een professioneel iemand. Gelukkig is er psychotherapie voor kinderen. In deze blog lees je alles over hulp zoeken voor je kind en welke mogelijkheden er zijn. Hopelijk kom je met deze tips weer een stap verder. 

Psychologische problemen bij kinderen 

Er is helaas nog te weinig kennis in de maatschappij over psychische problemen bij kinderen maar gelukkig is er de laatste jaren veel meer vroegdiagnostiek voor (jonge) kinderen. En dat is ook heel erg belangrijk omdat uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat onbehandelde psychische problemen in de jeugd later kunnen leiden tot ernstigere psychische klachten. 

Psychotherapie voor kinderen is dus heel erg belangrijk. Door inzicht te krijgen in de psychische problematiek van jonge kinderen kun je tijdig ingrijpen en bijsturen waar nodig. Je kunt erger voorkomen door professionele, goede begeleiding.  

Kind met adhd

Soorten psychologische problemen bij kinderen 

Er zijn meerdere soorten psychologische problemen bij kinderen. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat kinderen een stoornis hebben in het autistisch spectrum, denk daarbij aan ADHD, PDD NOS, ADD maar kinderen kunnen ook te lijden hebben onder het verlies van een ouder of dierbare of met de gevolgen van pest gedrag op school zitten. 

Eetstoornissen beginnen vaak ook al in de vroege jeugd. In de kindertijd wordt de basis gelegd voor vele psychologische problemen. Dat komt deels doordat men de problematiek bij het kind dan niet heeft ontdekt of men vermoedde wel iets maar er is een verkeerde diagnose gesteld waardoor er dus ook een verkeerde behandeling heeft plaats gevonden.  

Gelukkig is de geestelijke gezondheidszorg voor kinderen de laatste jaren sterk verbeterd. In het onderwijs is er veel meer aandacht voor en docenten weten ook beter waar ze op moeten letten in de ontwikkeling van het kind. Door deze ontwikkeling worden ook op school steeds sneller psychologische problemen bij het kind ontdekt. 

Psychologische problemen bij kinderen

Psychotherapie voor kinderen 

Wanneer je het vermoeden hebt dat je kind psychologische problemen heeft dan is het verstandig om hiervoor psychologische hulpverlening te zoeken. Een goede psycholoog kan bij jouw kind onderzoeken wat er aan de hand is en een officiële diagnose stellen. Dit is belangrijk voor het behandelplan. 

Vaak is psychotherapie bij kinderen erg succesvol. (Jonge) kinderen zijn over het algemeen makkelijker te kneden en te vormen dan volwassen. Cognitieve gedragstherapie bij kinderen kan daarom ook een succesvolle methode zijn om bepaalde psychologische problematiek te behandelen. Met cognitieve gedragstherapie worden denk en gedragspatronen aangepakt. 

Goede hulpverlening is belangrijk om jouw kind te helpen bij psychische problemen. Als je het vermoeden hebt dat jouw kind psychische problemen heeft kan het heel raadzaam zijn om eerst een afspraak te maken met de huisarts om advies in te winnen. Als de huisarts denkt dat er meer expertise nodig is kan de huisarts je doorverwijzen naar een psycholoog. 

problemen bij kinderen

2 gedachten over “Als je kind hulp nodig heeft ”

  1. Pingback: Hulp bij psychische problemen - Praktische Psychologie

  2. Pingback: Opvoedingsproblemen, de psycholoog kan helpen!  - Praktische Psychologie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *