Als je er samen niet meer uitkomt

Relatieproblemen

De liefde is iets moois en kostbaars. Geen mens kan eigenlijk zonder liefde. Het is fijn om samen door het leven te kunnen gaan, lief en leed met elkaar te delen. Maar helaas gebeurt het ook vaak genoeg dat er een punt komt in een relatie waarin het woordje ‘samen’ ineens geen toekomst meer heeft. Of in elk geval, dat je relatie serieus in zwaar weer zit. Dat is naar! Misschien heb je je weleens afgevraagd, wat is een relatietherapeut en is dit wat voor ons? In deze blog lees je alles over de relatietherapeut en hoe deze van hulp kan zijn in een relatie die niet meer lekker loopt. 

Wat is een relatietherapeut? 

Een relatietherapeut is een professioneel hulpverlener die gespecialiseerd is in het begeleiden van stellen die vastlopen in hun relatie. Met behulp van een relatietherapeut kun je ontdekken wat er mis is in je relatie en hoe je wilt proberen om hier samen weer uit te komen. Het is de kundigheid van de relatietherapeut die je helpt om inzichten te krijgen. 

Ruzie met partner

Waarom een relatietherapeut? 

Er heerst nogal een taboe op de relatietherapeut, terwijl het eigenlijk heel mooi is dat je elkaar zoveel waard vindt dat je de relatie niet zomaar kapot wilt laten gaan. Je schat elkaar op waarde en je koestert je relatie alleen deze loopt niet meer helemaal lekker. Het feit dat je met elkaar op zoekt wilt naar een oplossing is zeer positief. 

Als je gaat beginnen met relatietherapie dan is het belangrijk dat je samen bereid bent om er echt voor te gaan. Om kritisch te kijken naar je relatie maar ook naar je eigen rol daarin. Want dat laatste is van groot belang. Niet alleen jouw partner maakt fouten, het is belangrijk dat je ook met een open houding naar je eigen aandeel durft te kijken. 

Wanneer je nu kritisch kijkt naar de vraag, wat is een relatietherapeut, dan is dat niet iemand die al je problemen met je partner als sneeuw voor de zon zal wegnemen. Je zult hier zelf een hele actieve rol in moeten aannemen samen met je partner. Als er niet voldoende inzet is van één of beide partners dan is het op voorhand kansloos om aan relatietherapie te beginnen. 

relatietherapeut

Zoek een goede therapeut  

Het zoeken naar een relatietherapeut is niet een gemakkelijke klus. Er is heel veel aanbod en er staan hele grote belangen op het spel namelijk, jouw relatie met je partner. Wees daarom selectief in het zoeken naar een relatietherapeut. Ga altijd op je gevoel af. Als je merkt dat er geen klik is met de relatietherapeut dan is het zaak om verder te kijken. 

Daar is niets ergs aan, het is jullie proces en het is belangrijk dat de begeleiding die je hierbij krijgt vertrouwd voelt. Eerlijkheid is in relatietherapie erg belangrijk. Dat bereik je alleen als je een therapeut hebt waarbij je je op je gemak voelt en de inzet van jullie beide is ook erg belangrijk wanneer je start met relatietherapie.  

Problemen met partner

2 gedachten over “Als je er samen niet meer uitkomt”

  1. Pingback: Hulp bij psychische problemen - Praktische Psychologie

  2. Pingback: Wat is een relatietherapeut?  - Praktische Psychologie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *